Vissza a FÕMENÜ oldalra!
Utolsó frissítés: 2017-09-20 21:28

A BLETCHLEY PARK TITKOS ÉLETE

SINCLAIR McKAY

 

Számos könyv jelent meg a II. világháború hadszíntereinek heroikus küzdelmeirõl. Valamivel kevesebb a hátországban mûködõ szigorúan titkos tevékenységekrõl, a németek által megfejthetetlennek tartott Enigma rejtjelzõ géprõl és annak feltörésérõl, ami alapvetõen meghatározta a háború kimenetelét, Hitler bukását. Ma már nem csupán Angliában, de az egykori Szövetségesek összes országában, a titkok megfejtésének és egyben a titoktartásnak is szimbólumává vált, a London közeli Bletchley ódon kastélyában berendezett, hosszú éveken át szigorúan titkos rejtjelfejtõ "üzem". Ez volt az egész háború alatt Churchill legféltettebb titka és egyben szemefénye. "Attól kezdve, hogy belépett a Downing Streetre, ragaszkodott hozzá, hogy naponta megkapja a neki szóló, elfogott üzeneteket az õzbarna dobozban, amelyet olykor személyesen a hírszerzés feje, Sir Stewart Menzies vitt el neki. A doboz kulcsát Churchill a kulcskarikájára fûzte." - olvashatjuk a könyvben. Maga Churchill "aranytojásnak" nevezte a Bletchleybõl származó információkat, mert, mint mondta, "a Bletchley Park olyan lúd, amely sosem gágog". Az aranytojást tojó néma lúdnak azóta már szobra áll Bletchley Parkban.

Eddig azonban alig olvashattunk a II. világháború, de talán az egész 20. század eme legnagyobb titokközpontjának a hétköznapjairól. A kötet szerzõje, a The Telegraph és a The Mail on Sunday patinás brit lapok vezetõ újságírója, ezt a hiányt pótolja ezzel a kötetével. Sinclair McKay a Bletchley Park veteránjait kutatta fel, és személyes visszaemlékezéseikbõl rekonstruálta a többségében civil és a társadalom legkülönbözõbb rétegeibõl származó emberek, Parkban folyó hétköznapjait.
A szabad intuitív gondolkodás és a megfeszített munka, a feszes titoktartás és a lazának mondható szabadidõs tevékenységek, a szinte kasztrendszerként mûködõ titokfejtés és a szabadon szövõdõ szerelmi kapcsolatok egészen különlegesen ellentmondásos világát, amely minden visszaemlékezõ szerint: egyszeri és megismételhetetlen. Nem véletlen, hogy D.D.Eisenhowernek, az USA 34. elnökének gondolata a kötet záró mondata:
"Ezek a férfiak és nõk voltak azok, akik két évvel megrövidítették a háborút."


A magyarnyelvû kötetet éppen a Bletchley Park szellemóriásának Alan Turingnak
100. éves születési évfordulóján veheti kezébe a magyar olvasó.
-
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dénes Tamás matematikus-kriptográfus