Államforma változtatás Orbániában?!

 

A magyar NÉP számára több ezer milliárd forintos, … de főleg valódi NEMZETI kérdés:

Vajon egy esetleges államforma változtatás esetén, a két lehetőség közül melyik lehet MAgyarország (Orbánia) új államformája,
ha a jelenleg érvényes Alaptörvény B) cikk (2) pontja szerint MAgyarország KÖZTÁRSASÁG?

Lényegében két alapvetően eltérő államforma létezik: monarchia és köztársaság.
(
Kukorelli István: Alkotmánytan, Osiris Kiadó, Budapest, 2007.)

Köztársaság
Ha az állam élén egy személy vagy testület áll, amely hatalmát választással nyeri, és ezt jól meghatározott ideig gyakorolja.

Monarchia
Ha az uralkodót egy személy testesíti meg (király, császár, emír, sejk, szultán, herceg, stb.), aki hatalmát örökléssel vagy választással kombinált örökléssel szerzi és haláláig uralkodik.

  Magyarország Alaptörvénye (2011.) B) cikk

(1)   Magyarország független, demokratikus jogállam.

(2) Magyarország államformája köztársaság.

(3)   A közhatalom forrása a nép.

(4)   A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.

 

-----  .  -----

 

Az orbáni jövőkép: Prezidenciális (MONARCHIKUS) Köztársaság!!!

A prezidenciális kormányforma esetén a köztársasági elnök a végrehajtó hatalom feje, egy személyben testesíti meg azt. Az elnököt közvetlenül választják meg, aki így a törvényhozással egyenlő legitimitást szerez (kettős legitimitás). Közvetlen (technikailag lehet közvetett lásd elektorok az USA-ban) megválasztása miatt csak a választók felé tartozik elszámolással/felelősséggel, így hivatali ideje alatt csak közjogi felelősségre vonás (impeachment) miatt mozdítható el, politikai indokkal nem. A törvényhozás teljesen elkülönült, egymást kölcsönös jogköreik használatával ellenőrzik: fékek és ellensúlyok (pl:törvényhozás: költségvetés elfogadása, elnök: vétójog a törvényhozás törvényei felett). A prezidenciális rendszer tehát a két alapvető államforma keveréke, vagyis afféle MONARCHIKUS KÖZTÁRSASÁG!

 

2021. augusztus 18. T.Dénes Tamás

 

… és az Alaptörvény változtatás felvezetéseként, minden idők legnagyobb augusztus 20-i ünnepségsorozata: 2021. AUGUSZTUS 19 - 22.

„Az augusztus 20-i hétvégén három és fél napos, Szent István Nap rendezvénysorozattal ünnepelhetjük Magyarország államalapítását, méghozzá több mint 20 helyszínen. Az ünnepség gerincét adó állami rendezvények, a Szent István Napi Díszünnepség, Zászlófelvonás és Tisztavató mellett Ünnepi Szentmise, Szent Jobb körmenet, majd az Új „Tűz és fények játéka” fantázianevű tűzijáték is várja a nagyközönséget. Az állami események mellett további 20 helyszínen rendeznek változatos programokat városszerte.”