Vissza a FÕMENÜ oldalra!
Vissza az elõzõ oldalra!
Utolsó frissítés: 2017-03-20 6:12

1950 - 2015

 

Dézsá vu ("már láttam, átéltem") érzésem van Orbániában

Az 1990-es években még nem élvezhettük azt az EU adta lehetõséget, hogy az országhatárainkon vámolás nélkül haladhatnak át a tagországokba tartó kereskedelmi szállítmányok. Így aztán nem volt ritka, hogy a magyar-román határon 24-36 órát várakoztatták a magyar rendszámú kisteherautókat, kamionokat. A várakoztatás nem a természetesen sok papírmunka miatt történt, hanem azért, mert a román vámos szimpátia alapon, bizonyos szállítmányokat félreállított és "megfelelõ kenõ ajándék" felajánlása ellenében sem engedett át.
Egy alkalommal, amikor el nem ítélhetõ módon, zokon vettem a 36 órája mínusz 20 fokban várakozást, megkerestem
a szolgálatban lévõ vámparancsnokot. Hónom alatt a román vámtörvénnyel, az állapotomhoz képest nyugodt hangon megkértem, hogy mutasson rá arra a törvényhelyre ami alapján 36 órája nem foglalkoznak a vámolásunkkal. Mire a vámparancsnok az enyémnél is nyugodtabb hangon ezt válaszolta: "Ne mutogasson nekem semmiféle nyomtatott törvényt, mert itt a határon, a törvény én vagyok."

Az orbáni világ ezt a megalázó, kiszolgáltatott, korrupciótól és hatalmi arroganciától bûzlõ érzést idézi fel bennem.
De már nem csak egy-egy kisebb-nagyobb határállomáson, vagy hivatalban,
hanem az egész ORBÁNIÁVÁ vált MAgyarországon!
Bár nem vagyok egyedül ezzel a dézsá vu érzéssel, mégis kevesen tudják olyan pontos tényfeltáró munkával alátámasztani, mint Ferenczy Krisztina újságíró. Halála elõtt néhány nappal, az akkor még létezõ
Népszabadságnak adott interjújából való ez az idézet:

"A pókháló mindenhová elér, a legkisebb településeket is befonja, és a közepén Orbán Viktor ül. Nemcsak az általa kontrollált törvényhozás szolgál számtalan esetben személyes érdekeket, de a teljes fideszes politikai osztály és a közigazgatás is Orbán kegyeitõl függ, helyben pedig a közmunkát is a polgármester adja, és ha nem vagy vele jóban, akkor éhen hal a családod. Ergo: pofa be, ez az egyetlen érvényes szabály. Ezeken a helyeken, ezekben a helyzetekben semmilyen politikai jogok nem érvényesek."


(T.Dénes T.)