Vissza a bloGondolatok oldalra!
Utolsó frissítés: 2022-06-20 2:25

Kompromisszum és egyensúly

 

NAGYÍTÁSHOZ kattints a képre!

Adam Smith (1723-1790) a modern közgazdaságtudomány, a kompromisszumos stratégia atyja. Fõ mûve A nemzetek jóléte, amelyben megfogalmazta alapvetõ téziseit:
"Versenyhelyzetben az egyéni ambíció szolgálja a közös célt. … A legjobb eredményt az hozza, ha mindenki a maga javát keresi."

John Forbes Nash (1928-2015) amerikai matematikus azonban 1950-es doktori disszertációjával megváltoztatta ezt a szemléletet. Nash legfontosabb megállapítása, hogy "Bizonyos szituációkban az hozza a legjobb eredményt, ha mindenki azt teszi, ami a legjobb neki és a csoportnak."
Ennek a gondolatnak a matematikai (játékelméleti) kimunkálásáért 1994-ben Nobel-díjat kapott, az un. Nash-egyensúly a modern közgazdaságtan, általánosabb értelemben a modern DÖNTÉSELMÉLET egyik legfontosabb gondolata lett. E gondolat lényege az, hogy mielõtt a kompromisszumról egyezkedünk, meg kell vizsgálni, hogy létezik-e olyan megoldás, ami mindenki számára megfelelõ, s amit mindenki hajlandó is megoldásként elfogadni.


A Nobel-díjas John Forbes Nash életét mutatja be az Egy csodálatos elme, 2001-ben bemutatott amerikai film
(fõszereplõ: Russell Crowe). A film 2002-ben 4 Oscart és 4 Golden Globe díjat kapott.

Teljes film: https://videa.hu/videok/tudomany-technika/john-nash-csodalatos-elme-egyensuly-informacio-kompromisszum-L2dmqeJdBWk06yb2

Budapest, 2020.