Utolsó frissítés: 2013-06-26 14:46

 

Újraindul a ScienNet (2013.06.25.)

 

ScienNet® újra-nyitó rendezvény meghívó (2013.06.10.): http://www.sciennet.com/

 

Nagy pereskedés kezdődhet a ScienNet zárolt milliárdjaiért (2013.04.18.): http://hvg.hu/itthon/20130418_ScienNet_karosult_polgari_per

 

Tiszta a ScienNet?
2010. január 4. 12:50:00

A novemberben "megölt" ScienNet törzsvásárlói rendszer ügyében a törzsvásárlói közösség és a vámosok által adócsalás miatt indított eljárás gyanúsítottjának védői szerint nem történt bűncselekmény. A jogi képviselők hétfői, budapesti sajtótájékoztatójukon reményüket fejezték ki, hogy az ügy rövid időn belül tisztázódik és a hálózat újra működhet.

A Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC magyarországi meghatalmazottjának egyik védője, Gyalog Balázs közlése szerint az ügyben nincsenek adóhiányok, a vámhatóság gyanúja szakmai tévedésen és egy két nap alatt összetákolt szakértői véleményen alapul.

Futó Barnabás, a gyanúsított másik ügyvédje arról beszélt, hogy adócsalást csak szándékosan lehet elkövetni, az ügyvezető azonban úgy tekintette, hogy nem magyarországi adóalany és nincs adófizetési kötelezettsége.
MTI

 

Keresd a pénzt! - Így működött a ScienNet
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még vizsgálja, hogy a ScienNet az ősz óta buszokról, tévéből, rádióból ismerős szlogenje - Gazdagodjon meg költekezéseiből! - becsapós volt-e, azt azonban már most ki lehet jelenteni: pusztán saját költekezéséből senki sem gazdagodott meg. Még egy olyan, "tudományosan" túlbonyolított szisztémában sem, mint a ScienNeté.
Népszabadság| 2009. december 20.

A 2006-ban startolt hálózat alapelve még egyszerű: a nagyszámú - 2009-re 440 ezresre duzzadt - ScienNet törzsvásárlói közösség tagjainak a csatlakozott kereskedők, szolgáltatók (szakzsargonban: termékpartnerek) bizonyos mértékű árengedményt adnak.
A rendszer használatához a törzsvásárló először ScienNet-utalványokat vásárol készpénzben, majd ezzel fizet a termékpartner kereskedőnél, méghozzá teljes áron, ám a kereskedő csak a kedvezménynyel csökkentett összeget hívja le a Scien-Net számláiról. A különbözet a ScienNetrendszerben marad, és ezzel kezdetét veszi a pénzek ScienNet-rendszeren belüli kacskaringós útja.
A ScienNet-előadásokon leggyakoribb példával élve: amennyiben száz forint vásárlásból tíz százalék a kedvezmény, úgy a tíz százalékból egy százalékot azonnal visszakap a vásárló, ezen felül a piramisban a vásárló felett három szinten elhelyezkedők (szakzsargonban: instruktorok) kapnak fél-fél-fél, azaz összesen 1,5 százalékot. További egy százalékot lecsíp maga a ScienNet-rendszer is kezelési költségként. A 10 százalékos kedvezmény maradéka, 6,5 százalék bekerül egy közös kalapba, az árengedményszámlára.
Itt a rendszer a pénzt 10 ezer forintonként egy virtuális ScienNet vásárlási jogra változtatja át, és egy kétosztatú jogfába építi be. Ebbe a jogfába épülnek be a piramisban a törzsvásárló alá tartozók (az ő révén a Scien-Netbe lépő tagok) által megszerzett jogok is. Egy joghoz csak két másik jog kapcsolódhat. Amikor a kétosztatú jogfán összesen 60 ilyen jog halmozódik fel, akkor a jog kifut, a törzsvásárló pedig attól függően, hogy forgalma alapján melyik Scien-Net-osztályba tartozik, vásárlási utalványt kap, és elvileg minden kezdődhet elölről. A dupla csavar a rendszerben az, hogy jogot nemcsak vásárlással, hanem készpénzes fizetéssel - foglalózással - is létre lehet hozni.
Ezzel lényegében bevásárolja valaki magát a ScienNetbe, illetve újabb és újabb jogfa kiépítésébe, ami akkor válhat üzletté, ha a foglalózásával a saját befizetésénél sokkal nagyobb értékű jogfát tud felépíteni, illetve arra számít, hogy az alatta lévők is ezt teszik, amiből ő automatikusan részesedik. Amit a kereskedő partnerek visszajelzéseiből csak sejteni lehetett, az a VPOP még tartó nyomozásával már most világossá vált: a Scien-Net-rendszerben kavargó milliárdos öszszeg túlnyomó részét ezek a foglalók tették ki, és a rendszer ezt osztotta újra. Bár a struktúra végeredményben a piramisjátékra emlékeztet - a BRFK jelenleg is vizsgálja ennek lehetőségét -, azonban jogilag messze nem ilyen egyértelmű a helyzet.
Bár a ScienNet fő bevételét a tagok foglalózásai adták, azonban így is tetemes, úgy hírlik, százmilliós kiskereskedelmi forgalmat generált, ami valós gazdasági tevékenységnek minősül. Márpedig igen nehéz meghúzni a határvonalat a rosszhiszemű gyakorlat és egy hibásnak bizonyult vagy félresiklott üzleti elgondolás között. Az ebből a szempontból jóval egyszerűbb, 2007-es IL Ferro-ügyben például a tagok ilyen-olyan befizetéseihez képest jóformán nyomokban volt mérhető a valós gazdasági tevékenységből (autóreklámból) származó bevétel. Ám a rendőrség végül ejtette a piramisjáték vádját, ahogy a csalás gyanúját is.
Az IL Ferróhoz képest további fontos különbség, hogy a ScienNetbe díjtalan volt a belépés, és foglalózni sem volt kötelező, legfeljebb a gyorsan meggazdagodni vágyók számára volt "ajánlott". Úgy tudni: a 440 ezres tagságnak csak kisebb része kezelte kvázi befektetésként a ScienNet-rendszert, és tett be néhány tízezertől milliós nagyságrendig terjedő összeget foglalóként. Esetükben a kérdés az, hogy mennyiben lehet befektetőkről, illetve hívőkről beszélni. A mezei ScienNet-tag pedig legfeljebb bonyolult matematikai modellek segítségével láthatta volna át, hogy a fentiekben csak felvázolt, a valóságban rendkívül bonyolult rendszer milyen arányban osztja újra a bekerülő összegeket. Ilyenről azonban nem lehetett hallani, ellenben az könnyen lehet, hogy a rendszer befizetői nem csak a rendszerbe vetett hitüket veszíthetik el.

 

A ScienNetet már egy hónapja vizsgálja a GVH
2009. december 8. 16:42:00

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már egy hónapja folytat eljárást a ScienNet, valamint a Lyoness vásárlói rendszerek működtetetésében részt vevő vállalkozások ellen - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.
A GVH a közleményben kitér arra, hogy különböző hatóságok vizsgálatot folytatnak a ScienNet nevű vásárlói közösséget szervező vállalkozások ellen. Az ilyen cégek ellentmondásos tevékenysége a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is feltűnt, ezért a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megszegése miatt már egy hónapja folyik az eljárás a ScienNet valamint a Lyoness rendszerek működtetetésében részt vevő cégek ellen.

A közlemény ismerteti: a GVH 2009. november 2-án indított eljárást a ScienNet International LLC és a Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft. ellen.

A GVH a vizsgálattal azt szeretné tisztázni, hogy a ScienNet International LLC által üzemeltetett és népszerűsített ScienNet rendszerrel kapcsolatos kommunikáció egyes elemei jogszerűek-e. A versenyhatóság egyebek mellett arra keresi a választ, hogy megalapozottak-e a "Gazdagodjon meg költekezéseiből", és a "Függetlenítheti magát anyagilag", "azonnali" jóváírás szlogenek.

A GVH korábban, még ez év október közepén, hasonló okok miatt indított eljárást két másik, ugyancsak vásárlói közösséget szervező vállalkozás, a Lyoness Hungary Kft. és a Lyoness Holding AG ellen.

A közlemény szerint a GVH észlelte, hogy a Lyoness Holding AG és a Lyoness Hungary Kft. által Lyoness rendszer néven üzemeltetett vásárlói közösség tevékenységével, népszerűsítésével kapcsolatosan tájékoztató anyagok valószínűleg nem jogszerűek. A vizsgálat például azt a kérdést igyekszik tisztázni, hogy a fogyasztók valóban egységesen, minden vásárlás után 1 százalékos visszatérítést kapnak-e, azonnal és ingyenesen. A rendelkezésre álló adatok alapján ugyanis ez nem minden esetben van így.

A GVH szakemberei szerint a Lyoness rendszer esetében szintén felmerül a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése azáltal, hogy a fogyasztók juttatásban részesülhetnek ugyan, de az ígért nagymértékű juttatások elérésének alapfeltétele más fogyasztók Lyoness rendszerbe történő beléptetésében való közreműködés.

A GVH leszögezi: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. A versenytörvény alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható - olvasható a közleményben.
MTI

 

Kártérítést fizethet a ScienNet 2009. november 30. (a cikk elolvasásához kattints ide!)

 

ScienNet: bukták a pénzüket a hiszékeny "befektetők"

2009. november 30., hétfő 15:18

 

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldüzési Parancsnoksága november 20-án rendelt el nyomozást különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás bűntett gyanúja miatt a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC ellen - mondta el Sípos Jenő, a VPOP szóvivője a mai rendkívüli sajtótájékoztatón.

Az előzetes adószakértői vélemény szerint a cégnek csupán 2008. év tekintetében több adónemben 960 millió forint adót kellett volna bejelentenie és befizetnie, amit nem tett meg. A nyomozás adatai szerint a bonyolult, sokak által nehezen átlátható speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó cég tevékenységét kizárólag Magyarországon fejtette ki egy azonos tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozást felhasználva. Mint kiderült, a Washingtonban bejegyzett cég az Egyesült Államokban sem tett eleget adófizetési jogkötelezettségének, sőt adószámmal sem rendelkezett.

A gyanúnak köszönhetően végül november 25-én a reggeli órákban az egész országra kiterjedő akció indult, melynek során lefoglalták a cég - Magyarországon található - szerverét,
elfogták a számlák felett egyedüliként rendelkező ügyvezetőt Leinemann Zsoltot és zárolták a cég magyarországi számlavezető bankjánál található valamennyi számlát is. Ez utóbbiakon összesen 1,6 milliárd forint került zárolásra.

A feldolgozott pénzügyi adatokból kiderült, hogy a hálózat bevételeit 2008-ban döntően nem a vásárlások utáni jutalékok, hanem a belépő törzsvásárlók által történt befizetései adták. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a felső negyven ember számára történt kifizetések köszönőviszonyban sem voltak a forgalom után járó jutalékokkal. Mivel a tagoknak más tagok beszervezése után is járt jutalék és előny járt a minél magasabb kezdő befizetésért is, ezért a szervezet piramisjáték típusú, bár, hogy valóban az-e, még nem tisztázott. Csalás vagy sikkasztás bűntette is felmerülhet, ezt a vizsgálat eldönti - mondta Fröhlich Zsolt ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese.

Az eddig elemzett bankszámlák és a beszerzett nagyszámú SZJA-bevallások összevetése alapján felmerülhet a tömeges adóelkerülés megvalósulása is. Mint Fröhlich fogalmazott, az szervezet működése még a hatóság számára sem teljesen világos, nem hogy az egyszerű tagok szemszögéből, nem csoda tehát, hogy a többség számára felfoghatatlan volt, inkább hittek benne, mint értették.

A lefoglalt 1,6 milliárd forint jövőben sorsát firtató kérdésre Fröhlich úgy fogalmazott: , csak a 2008-as adóhiány 960 millió forintra rúgott, ezért elképzelhető, hogy 2009-cel együtt az összeg már nem is fedezi az adóhiányt. Ha a hiány - büntetésekkel együtt számolandó - rendezése megtörtént, a maradékot visszautalják a számlára. (Erre azonban vajmi kevés az esély - a szerk.) Amennyiben a piramisjáték ténye bebizonyosodik, akkor a megmaradt összegből kártalanítják a hiszékeny tagokat is, de ennek bizonyítása rengeteg munkát igényel.

* * *

 

 

Már előzetesben a ScienNet ügy gyanúsítottja

2009. november 27., péntek 14:32

 

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága még a múlt héten indította meg azt a nyomozást, amit a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC Magyar Köztársaság területén kifejtett tevékenységével összefüggő különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanúja alapozott meg.

A hosszabb ideje folytatott előzetes adatgyűjtés eredményeként beszerzett bizonyítékok alapján megalapozódott az a gyanú hogy a ScienNet International LLC adóbevallási és adó megfizetési kötelezettségének sehol, így Magyarországon sem tett eleget. A vállalkozás bevételei kizárólag a magyar termékpartnerektől és a belépő tagoktól származott. 


A szerdán végrehajtott akció során a bizonyítékok biztosítása és azok tartalmának kiértékelhetősége érdekében számtalan adathordozó került lefoglalásra.

A bizonyítékok kiértékelése jelenleg is nagy erőkkel folyik, egyúttal a nyomozó hatóság azt is vizsgálja, hogy más bűncselekmény, így különösen a csalás, sikkasztás, illetve piramisjáték szervezés megállapítható-e.

A nyomozó hatóság eddig kizárólag a ScienNet International LLC mint gazdálkodó ismert bankszámláit zárolta. Az intézkedésre az adóhiány biztosítása, valamint az esetleges károsultak későbbi igényeinek kielégítése érdekében volt szükség.

A mai napon a bíróság a korábban őrizetbe vett személyt 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte.

* * *

 

VPOP-akció: bukik a ScienNet? + friss információk

2009. november 26., csütörtök 13:51

 

A VPOP a mai napon Budapestre és több megyére is kiterjedő összehangolt akciót kezdett meg egy különösen nagy adóhiányt okozó vállalkozás működésével összefüggésben. Habár a hatóság közleményéből nem derül ki, a Pénzcentrum információi szerint az akció a ScienNet ellen irányul. Értesülésünket igazolja az is, hogy a ScienNet honlapja sem elérhető.

FRISS: A Világgazdaság Online értesülése szerint őrizetbe vették Leinemann Zsoltot, a ScienNet törzsvásárlói hálózat mögött álló Headmin Kft. ügyvezető igazgatóját.


A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a mai napon Budapestre és több megyére is kiterjedő összehangolt akciót kezdett meg egy különösen nagy adóhiányt okozó vállalkozás működésével összefüggésben.

A külföldön bejegyzett gazdálkodó szervezet a Magyar Köztársaság területén egy speciális törzsvásárlói közvetítő vállalkozást működtetett úgy, hogy a tevékenységével összefüggő, azt terhelő adófizetési kötelezettségének nem tett eleget.

A jelen adatok alapján több százmillió forintos adóhiányt keletkeztető vállalkozás működésével összefüggésben számos helyszínen történik házkutatás és tanúk kihallgatása a személyi és tárgyi bizonyítékok biztosítása érdekében.

Az adójogszabályokat megtévesztő módon kikerülő több offshore jellegű vállalkozást is felhasználó bonyolult hálózat valamennyi ismert és hazai pénzintézetnél megtalálható pénzeszközei a mai napon lefoglalásra kerültek. A büntetőeljárás nyilvánosságra hozható részleteiről a Vám- és Pénzügyőrség egy későbbi időpontban sajtótájékoztató keretében fog beszámolni.

Habár a hatóság közleményéből nem derül ki, a Pénzcentrum információi szerint az akció a ScienNet ellen irányul. Értesülésünket megerősíti az is, hogy nem elérhető a ScienNet honlapja, a sciennet.com, és a hirdetésekben szereplő gazdagodjon.com sem.

Mint arról beszámoltunk, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta a ScienNet-Rendszer elnevezésű törzsvásárlói rendszert.

PSZÁF: vizsgálat a ScienNet ellen! A tények

2009. november 26., csütörtök 8:17

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta a ScienNet-Rendszer elnevezésű törzsvásárlói rendszert.

A vizsgálat megállapította, hogy a ScienNet-Rendszer működtetése nem minősül betétgyűjtésnek, vagy más pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek. A Felügyelet az eljárásban feltárt kockázatok nyomán más hatóságok eljárását kezdeményezte.

A Felügyelet ugyanakkor nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy


• Sem a ScienNet-Rendszer, sem az azt működtető gazdasági társaságok tevékenysége nem a PSZÁF által felügyelt tevékenység,

• Bármilyen céllal (vásárlás, jogszerzés) történő vásárlási utalvány foglalózás során befizetett (átutalt) összeg nem igényelhető vissza, azt csak a teljes vételárra, többszörösen kiegészítve levásárolni lehet.

• A ScienNet-Utalvány a kiállításától számítva három évig hatályos, a hatályossági idő lejárta után automatikusan, minden külön jogcselekmény nélkül érvényét veszti. A hatályossági idő lejárta után a fel nem használt utalvánnyal kapcsolatban a törzsvásárló a ScienNet cégcsoport társaságaival szemben semmilyen igénnyel nem léphet fel.

• A ScienNet-Rendszer, illetve a működtető gazdasági társaságok nem tagjai az Országos Betétbiztosítási Alapnak,

• a ScienNet-Rendszer, illetve a működtető gazdasági társaságok nem tagjai a Befektetővédelmi Alapnak,

• fentiekre tekintettel a ScienNet-Rendszer törzsvásárlói vagy termékpartnerei kártérítési igénnyel ezeknél az alapoknál nem léphetnek fel.

• A ScienNet-Rendszerben regisztrált törzsvásárlók, és termékpartnerek a ScienNet International LLC-vel állnak szerződéses jogviszonyban, így bármiféle esetleges jogvitájukat ezzel a társasággal szemben kell megindítani, ugyanakkor a ScienNet-Rendszer működtetésének joga a Cipruson bejegyzett ScienNet Holding Ltd. tulajdonában van, a ScienNet Holding Ltd. szerződés keretében biztosítja az Egyesült Államokban, Washington D.C.-ben postafiók székhellyel bejegyzett ScienNet International LLC-nek a ScienNet-Rendszer magyarországi működtetésének lehetőségét. A Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft., melynek tulajdonosa a ciprusi ScienNet Holding Ltd., a ScienNet International LLC-vel kötött megbízási szerződés alapján adminisztratív jellegű szolgáltatást nyújt.

• A törzsvásárlói jutalék- és karrierrendszerben különösen hangsúlyos az új törzsvásárlók beléptetése és az általuk történő azonnali utalvány foglalózása.

* * *