E L K E Z D Ő D Ö T T!

avagy

Összeomlás 2 óra alatt!

 

T.Dénes Tamás


Budapest, 2021. szeptember 18.

 

Az ellenzéki előválasztás fél év alatt kidolgozott rendszerének szinte azonnali összeomlásáról (és az azt követő magyarázatokról)
egy Piszkos Fred idézet jut eszembe:

"- Na ütni! - sürgette a maláj. ... Lesz meglepetés!
Csakugyan José nagy meglepetést okozott. A maláj ordítva ugrott fel.
- Te lenni balkezes! Én várni ütés jobbról.
José vállat vont.
- Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani."

(Rejtő Jenő: Piszkos Fred a kapitány)

...

NEM fedné a valóságot, ha csupán annyit írnék az ellenzéki előválasztás első óráiban bekövetkezett kudarcára, hogy SAJNÁLOM AMI TÖRTÉNT!

Annál is inkább. mert kriptográfusként 40 éve foglalkozom az informatikai biztonsággal és legalább 15 éve javaslom az e-választási rendszer (online választási rendszer) megvalósítását.
Több publikációm és előadásom ennek BIZTONSÁGOS MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL szól, pl: http://www.titoktan.hu/_raktar/_e_vilagi_gondolatok/e-valasztas.pdf

A 2019-es önkormányzati előválasztásnál igazán nagy örömömre szolgált, hogy az állammal ellentétben, az aHang megtette az első lépést az online szavazás megvalósítása felé.
Így aztán SZOMORÚSÁGOMAT fokozza, hogy az erre vonatkozó tudásomat, a szellemi segítségemmel együtt, már akkor felajánlottam az aHangnak,
de azt még egy udvarias elutasító válaszra sem méltatták.
Ez nem csak a szakmai életben ma már egyre kevésbé szokásos protokoll kultúrájának felrúgása miatt zavart, hanem azért is, mert a fent hivatkozott cikkemben még a biztonságos e-választási rendszer leírása, sőt kriptográfiai védelme is szerepel, amelyet megvalósítva, nem került volna sor, a mai kudarcra!

Habár a fidesznek közvetlen érdekeltsége nincs az ellenzéki előválasztásban, ebben az esetben (is) ellenségnek kell tekinteni, nem csupán egy passzív (rosszindulatú) szemlélőnek.

KÉRDÉS (költői):
Vajon kinek jutott eszébe az előválasztás PAPÍRALAPÚ és online rendszerének regisztrációs (azonosítási) fázisát az ellenség online hálózatára építeni?!

EZ OLYAN, mintha a fidesz irodákban kéne regisztrálni és szavazni a szavazóknak, aztán a szavazás napján minden irodán ki lenne téve a ZÁRVA tábla!

Mivel azonban ez a (fél év alatt kidolgozott) előválasztási rendszer alapkoncepciója, ... kétes, hogy az elkövetkező 36 órában mennyit lehet ezen javítani.
Szerintem a jelenlegi rendszer alapkoncepciója elhibázott.

SAJNOS a fidesz a társadalom érdekében NEM, de az ellenfele megsemmisítése érdekében, pénzt és energiát nem kímélve (jó szakembereket megfizetve!) titokban a háttérben megtesz mindent.
Így nem hiszem, hogy hétfőre (2021. szeptember 20.) felhagy az előválasztás MEGSEMMISÍTÉSÉNEK programjával.

EZÉRT most sajnálom igazán, hogy nem jött létre IDŐBEN az aHanggal való szakmai együttműködésünk!
Így már csak külső szemlélőként kívánok sok sikert az előválasztás (sikeresnek már semmiképpen sem mondható) lebonyolításához, … mindannyiunk érdekében!

...
Utóirat:

Bár nehéz szívvel, de szakmailag tiszta aggyal, az így kidolgozott előválasztás INTÉZMÉNYÉNEK teljes kudarcát úgy látom elkerülhetőnek,
ha az online azonosítást (személyi és lakcímkártya) ELHAGYVA, hétfőtől áttérnek a szavazósátrakban történő KÉZI AZONOSÍTÁSRA!
(amit egyébként a mostani rendszerben is megtesznek!) Felvállalva a kisebb rosszat, azaz a kamu fidesz szavazókat és az esetleges többes szavazást.
(ezek aránya elenyésző lehet, ha jelentős a szavazáson való részvétel!)
A szavazók azonosításának ellenőrzését pedig biztonságosan elvégezhetnék, a szavazatok összeszámlálásának fázisában!
Ha akkor hekkeli meg a szervereket a fidesz, azzal csak a végleges eredményhirdetést lassíthatja, de magát a szavazást már nem akadályozhatja!

Így a szombaton kiábrándult ellenzéki szavazók visszatérnének és akár rekord részvétellel zárulhatna az előválasztás első fordulója.
----- . -----

Az ellenzéki előválasztás 1. fordulójának 2. napján VÉGE az ONLINE szavazásnak (lásd az alábbi képet az időpont foglalásról!)
KÁR-KÁR! -mondaná a varjú-, hogy az aHang szakértőinek fél év alatt ennyire futotta a 21. század egynegyedéhez közeledve!

ÍME az Országos Előválasztási Bizottság ÖNVALLOMÁSA:
"Arra kérjük a választókat, hogy aki csak teheti, inkább személyesen szavazzon, mert az gyorsabb és egyszerűbb. Az online szavazás elsősorban a külföldön vagy belföldön,
de az állandó lakcímüktől tartósan távol tartózkodók, valamint a mozgáskorlátozottak szavazati jogának gyakorlását hivatott elősegíteni, helyettesítve az általános választáson alkalmazott átjelentkezéses és mozgóurnás szavazási módokat. Kérünk mindenkit, aki csak teheti, hogy adja át a foglalt videóazonosítási időpontját egy rászorulónak!” (2021.09.23)
... VIDEÓAZONOSÍTÁS???? 2021-ben!!! -amikor több 100%-os biztonságot nyújtó kriptográfiai protokoll létezik az egyéni azonosításhoz és a többszörös szavazás megakadályozásához!!!
Lásd: http://www.titoktan.hu/_raktar/_e_vilagi_gondolatok/e-valasztas.pdf

NAGYÍTÁSHOZ kattints a képre!

... és ÍME a 2. fordulóra SEM SIKERÜLT megTANULNI, hogy rossz ez a rendszer koncepció!
... mert NEM LEHET MEGVÉDENI a TÚLTERHELÉSES TÁMADÁSTÓL!

"Akadozik az online szavazás az ellenzéki előválasztáson. Több olvasónk is jelezte, hogy fennakadásokat tapasztalt, amikor online szeretett volna szavazni az ellenzéki előválasztáson. A szervezők a hivatalos Facebook-oldalon elismerték a hibát, azt állítják, hogy terheléses támadás alatt áll az informatikai rendszerük." (Telex, 2021.10.10. 14:18)

----------------------

"Külföldről elérhetetlenné vált a szavazórendszer, és a belföldi online szavazás is nehézkessé vált az előválasztás második fordulójának véghajrájában."
„Az előválasztás szavazó rendszerét súlyos külföldi támadás érte, ezért jelenleg a szavazórendszer külföldről sajnos nem elérhető. Informatikusaink dolgoznak a támadás kivédésén, de sajnos nincs garancia arra, hogy a külföldről történő elérhetőség helyreáll-e a szavazás lezárásáig, ma 20:00 (CET) óráig.” (hvg.hu, 2021.10.16. 20:38)